Lichtberekeningen

Een onderdeel van een goed lichtontwerp voor de openbare ruimte is de controle van het ontwerp met een lichtberekening. Met deze berekening kunnen we de verlichtingssterkte berekenen, visualiseren en beoordelen of dit voldoet aan de eisen.

Op basis van armatuur- en lampkeuze in combinatie met de mastlocaties rekenen wij het lichtontwerp door. Voor onze lichtberekeningen maken we gebruik van het simulatieprogramma DIALux.

Met de resultaten van de lichtberekeningen kunnen we direct vaststellen of het lichtontwerp voldoet aan de gestelde eisen en richtlijnen. Onze lichtberekening voldoet aan de richtlijn van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) “Aanbevelingen voor openbare verlichting”.

Het resultaat van de berekening leveren we desgewenst in AutoCAD-formaat, zodat dit direct geïmporteerd kan worden in de ontwerptekening.

Onze lichtberekeningen leveren we inclusief een uitgebreide rapportage, met armatuurspecificaties, doorsnedentekeningen, meetvlakken met isolijnen en een eenvoudige 3D-visualisatie. Deze rapportages voldoen aan de Gedragscode Lichtberekeningen van de NSVV.

Een mogelijk vervolg van de uitkomst van de berekening is dat het ontwerp kan of moet worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door enkele masten te verplaatsen of lampen met een ander vermogen of spiegel/positionering lens te adviseren.

Animatie lichtontwerp